ARGUVAN’DA LAVANTA HASAT GÜNÜ DÜZENLENDİ

Arguvan’da Lavanta Hasat günü düzenlendi.

Arguvan Belediyesi tarafından alternatif tarım ürünlerinin yetiştirilmesine yönelik projelerinden biri olan "Lavanta Yetiştiriciliği" projesi kapsamında oluşturulan bahçe için 14 ay sonra ilk hasat günü yapıldı.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hilmi Öksüztepe, Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Kozmetikte ve ilaç sanayisinde kullanılan, bitkisel çay olarak tüketilebilen, bal üretimini arttıran lavanta bitkisinin Arguvan bölgesinde uyum sağlaması memnuniyetle karşılandı.

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir hasat gününde yaptığı açıklamada “Tarımsal Hizmet Dairesi Başkanlığı Arguvan Belediyesi’nin metruk bir arazisinde taşlık ve kayalık bir arazi olmasına rağmen geçen yıl ekimi gerçekleştirilen 14 aylık bir zaman israfı içerisinde gayet başarılır bir başarılı bir sonuç almış görünüyor. Tabi bu iş bir başlangıç.  Bununla beraber bazı tabiatın şartları da yağışlara ve sıcaklıklara bağlı dekar başına verimi herhalde daha da artacaktır. Bu yıl arzu edilen bir yağış olmamasına rağmen önümüzdeki yıllarda yağış miktarındaki artışlarla verimi arttıracaktır. Ekim sıklık aralığı biraz gevşek tutulmuş ama tabi bu demo olduğu için önümüzdeki süreçte biraz daha sıklaştırarak dekar başına 3. yılında yaş ot olarak 300 kg elde etme imkanı olacak. Ama herhalde 5. yılından itibaren de bunun 1 ton olması bekleniyor. Çok fazla emek istemeyen bir ürün, hasadını biz makasla yaptık ama tabi bunun bir makinası var iş gücü açısından da ekipmanlarla desteklendiği zaman tarımı kolay olan tıbbi aromatik bir bitkidir. Ağırlık olarak uçucu yağı intiba ettiğinden dolayı yaklaşık litresi 120 euro’ya kadar geliri bir bitkidir. Türkiye’de en yaygın olarak yapılan yer Isparta-Kuyucak bölgesinde yapılıyor. Bu bölgede de lavantanın ekiminin yaygınlaştırılması için Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hilmi Öksüztepe ve ekibinin yapacağı çalışma ile önümüzdeki dönemde çalışma yapacaklardır. Zirai mücadele gerektirmeyen bir tıbbi aromatik bitkidir. Arapgir’in Mor Reyhanı ile Arguvan’ın Mor Lavantası birbirilerini tamamlayacağını düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Pilot bir uygulamaydı, yeni bir ürün getiriliyor, önemli olan var olan kaynaklarımızı optimum bir şekilde nasıl kullanılabiliri aslında örnek bir çalışmasıdır.”

Demir son olarak “Lavanta üretiminin yaygınlaşması ümidiyle hayırlı uğurlu olsun” dileklerinde bulundu.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ise yaptığı açıklamada , “Arguvan için önemli bir adım Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile beraber yapmış olduğumuz bir bahçenin ürününü, meyvesini hasat etmeye geldik. 14 ay içerisinde bu hale gelen bahçemiz ilerleyen yıllarda çok daha güzel bir bahçe olacak ve güzellik katacaktır” diye konuştu.

Başkan Kızıldaş, tepkilerini olumlu olduğunu belirterek “Arguvan’daki Lavanta bahçelerinin geliştirilmesi noktasında ekimin yaygınlaştırılmasında Bölge Başkanımız Adnan Demir’den destek istiyoruz. Bu konularda kendisinin ne kadar ilgili olduğunu da biliyoruz. Buraya kadar gelmesi de bunun en büyük göstergesidir. Umuyoruz ki önümüzdeki yıllarda Arguvan’ın her bölgesinde lavanta bahçelerinin içerisinde kalmış gibi göreceğiz kendimizi. Bölgedeki üreticilerimizin, çiftçilerimizin de alın terlerini, emeklerini alabilecekleri katma değeri daha yüksek olan alternatif ürünlerin buralar da yetişmesi çok önemli olacak. Turizm açısında ilçemize çok büyük katkı sağlayacağını düşünerek, Tur operatörleri kendi programlarına Arguvan’daki Lavanta bahçelerini programlarına koyarak, akşam da Arguvan Türkü Gecesinde Arguvan türkülerini dinleyeceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Lavanta Bahçesinde hatıra fotoğrafı çekildi.