MODERN SELEKTÖR SİSTEMİ AÇILDI

Arguvan’da modern selektör sistemi yoğun katılımla açıldı.

Büyükşehir Belediyesi, Arguvan Belediyesi, Arguvan Ziraat Odası tarafından ortak yapılan Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) destekli modern hububat selektör sistemi binası Arguvan Sanayi Sitesi yanında düzenlenen törenle hizmete sunuldu.

Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk yaptığı konuşmada “Arguvan Ziraat Odası olarak göreve geldiğimiz süre zarfında Arguvan’da yapılmayanı yapmak için uzun uğraşlar vererek çiftçilerimizin modern tarım sistemini kullanabilmesi açısından projeler gerçekleştirerek hizmet vermeye çalışıyoruz. Arguvan’da hizmet üretmek için bu göreve talip olduk. Arguvan Belediye Başkanımız Mehmet Kızıldaş’ın destekleri ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı ile yaptığımız bu projede kullanılan makine ve ekipmanlar DAP tarafından finanse edildi. Ben huzurlarında hepsine teşekkür ediyorum.  Malatya’nın yüzde 85 tahıl ihtiyacını karşılayan Arguvan’a hububat eleme işlerinde kullanacak modern selektör sistemini kazandırmak bizim için ayrı bir anlam taşımakla birlikte ziraat odası olarak bizleri mutlu etmektedir. Bu özverili çalışmaların ara vermeden devam edeceğini bu konuda büyük desteği olan başta Sayın Valimize, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine, Arguvan Belediye Başkanımız ve Arguvan Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi.

Ziraat Odaları Bölge Başkanı Bekir Şinasi Özdemir “Tarımda verimin artması için en önemli etken kaliteli tohumluk kullanılmasıdır. Uygulanan proje ile birlikte kaliteli tohumların temizlenerek tekrar kullanıma sunulması açısından selektör makineleri çiftçilerimizin imdadına yetişecektir.” ifadelerini kullanarak emeği geçenlere teşekkür etti.

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş “Bu sistemle birlikte yapılan iş için sarf edilen zamanın azaltılması ve birim alandan elde edilen verimin artırılması ancak tarımsal mekanizasyonun gelişimiyle olabilecektir. Sürekli üretim içinde olan Arguvan çiftçileri için gerekli tarım alet ve makine ihtiyaçlarını karşılamak için modern selektör sistemi önemli bir çözüm noktası olacaktır. Arguvan Belediyesi ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanlığı ile ortaklaşa olarak Dut projesi geliştirdik. Projemiz Bakanlıkta onay aşamasında” diye konuştu.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yıldırım da Bölgeye de hizmet verebilecek kapasitede ve yeterlilikte olan modern selektör sisteminin Arguvan çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim.

Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Başkanı Adnan Demir ise “Selektör makineleri ile üreticilerimiz; bir önceki yıldan kendilerine tohum yapmak amacıyla ayırdıkları hububat ürünlerini selektör makinelerinden geçirerek, içerisindeki yabani ot tohumlarından, taşlardan, kırıklardan arındırılmak suretiyle elde edilen tohumluk kalitesindeki danelerin ekilmesini sağlayarak buğday yetiştiriciliğinde verim miktarının ve kalitesinin artırılması ile çiftçi rahatlığı sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından modern selektör sistemi binasını için desteklerde bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Çakır, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Başkanı Adnan Demir, Arguvan belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Hilmi Öksüztepe’ye plaket verildi.

Plaket törenin ardından kurdelesi modern selektör sistemi binasının kurdelesi kesilerek hizmete açıldı.

Programa; Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Başkanı Adnan Demir, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yıldırım, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Ziraat Odaları Bölge Başkanı Bekir Şinasi Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Hilmi Öksüztepe, Arguvan İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Gazi Karadağ, Arguvan Tarım Kredi Kooperatif Müdürü Hasan Yılmaz, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, TARSİM Bölge Koordinatörü Mehmet Ali Doğan, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu, Pancar Kooperatif Müdürü Abdullah Ertan, Arguvan Ziraat Bankası Müdürü Haluk Elçi ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Açılış ile birlikte Arguvan Ziraat Odası tarafından misafirlere yemek ikramı yapıldı.